DC ShoesCsapatBMXÚjvári Boldizsár


Újvári Boldizsár

Születési dátum: 1988. November 17.
Születési hely:
Budapest, Magyarország
Lakhely: N
agykovácsi, Magyarország
Bicós évek száma:
11

Milyen egy igazán jó BMX-es? Stílusos, technikás, kemény trükköket csinál, szerény, intelligens és törekvő, de ugyanakkor alázattal viseltet a sport irányában? Ha ezek elegye, akkor Bobó igazán jó BMX-es. Kevés nála jobb mozgású rider születik, és az elmúlt évben olyan dolgok történtek vele, mely új lendületet adott BMX-ezésének. Pedig –ahogy ő maga fogalmazott- nem érti, hogy történt mindez meg vele, hiszen nem csinált mást, mint gyakorolt barátokkal, és közben mindig csak arra figyelt, hogy jól érezze magát.

Sejted, mi következik elsőként?
Újvári Boldizsár vagyok, 22 éves lettem idén, tavasszal lesz tíz éve, hogy elkezdtem BMX-ezni. Jelenleg Budapesten lakom a barátnőmmel, a Red Bull, a DC, az OG Bike Shopon keresztül a Wethepeople és az éclat, a GPS Clothing, a Gryphus és a Ride.hu szponzorál.

Milyen Újvári Boldizsár élete? Elégedett vagy vele?
Nem olyan nagyon különös Boldizsár élete, talán annyi extra van benne, hogy BMX-ezik, mást nem nagyon csinál. Elégedett vagyok, de a lényeg még csak most kezdődik, hehe.

Fiatalon lettél ügyes. Honnét jött az indíttatás, hogy már egészen korán komolyan elkezdj gyakorolni?
Trails-elni kezdtem először, és igazából nem volt kérdéses, hogy komolyan biciklizzek-e. Mivel akkoriban nem nagyon volt olyan ‘médiaszerve” a BMX-ezésnek mint ma az internet, így a trükkökről nagyrészt fogalmunk sem volt. Eleinte kormányfordítást és döntést csináltunk, majd miután megtudtuk, hogy azokat X-upnak és tabletopnak hívják, mi is úgy kezdtük emlegetni azokat. Soha nem voltam igazán versenyszellemtől átitatva, valószínűleg azért lettem fiatalon ügyes, mert nagyon korán kezdtem. A fő motivátor kezdetben a bátyám volt, mivel őt követve kezdtem el BMX-ezni. Ő volt a bevállalós. Meg persze az akkori nagykovácsi BMX-es brigád.

Mikor jöttek az első sikerélmények? Melyik volt az első trükk, amivel már nagyon elégedett voltál anno?
Nem is tudom pontosan. Talán az Etnies Dirt Jam a Görzi előtt, ahol második lettem. A trükk, amivel már elégedett voltam, talán a kormánypörgetés volt. Egyszer bevállaltam otthoni trails-nél a kis soron, utána egy-két évig mást nem is nagyon csináltam. Így voltam a vázpörgetéssel is. Fél évig csak egylábra ment, majd egy szolnoki egy félcsőversenyen ráéreztem, utána évekig nem volt kedvem mást gyakorolni. Manapság azért már minden más. Nemhogy egy trükkel, de még egy jól sikerült futammal vagy körrel sem nagyon szoktam megelégedni. Talán néha kicsit túlzásba viszem az önmagammal szemben támasztott követelményeimet.

Emlékszem, hogy valami hulladék BMX-szel, nagyon fiatalon megnyerted a Sportsziget dirtversenyét, sok idősebb akkori "profi" előtt, és onnantól mindenki jegyzett. Milyen érzés volt az áttörés?
Igen, tizenöt éves voltam. Három napon át non-stop nyomattam azon a pályán.. Ott és akkor sok minden megváltozott, hiszen GPS szponzorált lettem, amire talán büszkébb voltam, mint arra, hogy megnyertem a versenyt. Azóta kicsit el is vagyok szállva magamtól! haha

Azóta is töretlen a BMX-ezésed? Voltak esetleg hullámvölgyek, motivációban szegényebb időszakok?
Nem mondanám, hogy töretlen volt, régen sokat szenvedtem a bokámmal, volt négy részleges bokaszalag-szakadásom, ami kicsit visszavett az iramból. A legutóbbi hullámvölgyem az egész 2009-es évem volt. Nem tudom, mitől, de eléggé alulmotivált voltam. Hogy ez mitől múlt el, végképp nem tudom. Néha rám törnek depihullámok, van, hogy heti kétszer is. Idén már jobban be voltam pörögve, jövőre meg kétszer ennyire be leszek, becsszóra!

Ismert vagy arról, hogy peget nemigen látni a bicikliden, és csak olyan trükköket vagy hajlandó csinálni, melyeket a te olvasatodban jó érzés beadni. Melyek a kerülendő trükkök vagy stílus, melyeket sosem csinálnál?
Egyszer volt pegem fél óráig. Valahogy nagyon zavart. Mivel eleinte évekig csak földbuckákon ugrattam, nem volt szükségem pegre, sőt, amikor egyszer régen a Mező Márk megkérdezte, "ménincse neked peged?", azt sem tudtam, miről beszél. Szeretek kényelmesen BMX-ezni. Nem szeretek óriás lépcsőszetteket leugrálni flatre, mert az fáj. Szeretek ellenben nagyokat repülni és elszállni ívekből, szeretek trails-elni, és minden olyan trükköt csinálni, ami kellemes érzés. Szerintem ez tök logikus. Nincs kerülendő stílus. Talán ami a Metal és a Bone Death filmekben megy, az igen, de ha valakinek jólesik, csinálja!

Melyek itthon a kedvenc helyeid, és hol szeretnél BMX-ezni külföldön?

Szerencsére itthon egyre jobb a helyzet pálya-ügyileg. Kedvencem egyértelműen a nyíregyi pálya, Csillebérc, Szentes, Aranhedzs, Szolnok és az NK Ghetto. Nagyon szeretnék eljutni Ámerikában a Woodwardba, illetve Angliában sokfelé. Saccperkábé mindenhova ahova csak lehet.

Egyszerre vagy technikás, tudsz hatalmasakat szállni íveken, és a trails meg a dirt is jól megy. Mikor melyiket van kedved inkább csinálni?

Na, ezt nem tudom megmondani. Néha ezt, néha azt. A legnagyobb kedvencem a spine mini, de sajnos olyan nincsen Magyarországon. Szeretek trails-elni, skateparkokban BMX-ezni, egyedül a real street az, ami nem annyira jön be. Nézni szeretem, csak csinálni nem. Talán az előző válaszban említett okok miatt.

Melyik trükkök jelenleg a kedvenceid?

Saját kedvenc trükköm talán a 360 nacnac, vagy a 360 busdriver. Nagyon sok van, szinte mindegyik a kedvencem.

Az utóbbi évben rengeteg változás történt az életedben, a Wethepeople mellett a DC és a RedBull is a támogatóid közé állt. Mennyiben jelentenek ezek számodra motivációt, és milyen előnyökkel járnak?
Igen, tényleg sok minden történt, ami kicsit megváltoztatta az életemet. A DC úgy jött, hogy a GDC kezdte el forgalmazni itthon. Egészen addig Osiris-támogatott voltam, majd feljebb léptem a “ranglétrán”, ami nagyon jól alakult, és lehet, hogy az európai csapatba is be tudok kerülni. Ez nagyon nagy lépés lenne, és igazán büszke lennék rá. Májustól a Red Bull is belépett a támogatóim közé, ami megváltoztatta a BMX-ezéshez való hozzáállásomat is. Mivel sajnos nem arisztokrata-milliárdos családból származom, eddig nem igazán volt lehetőségem sokat utazni. Most tényleg eljuthatok olyan helyekre, ahol nagyon sokat lehet fejlődni. Nagyon nagy motivációt jelentenek ez, mivel segít megvalósítani az én kis álmaimat, és sokkal többet tudok BMX-ezni.

A RedBull világszerte 500 sportolót tömörítő elitcsapatának tagjaként nemrég részt vettél egy több napos "állapotfelmérésen" Ausztriában. Gondodat viselték? Milyen teszteken vagy túl?

A Red Bull-nak van egy állapotfelmérő- és edzőlétesítménye, ahol felmérték a fizikai és pszichikai képességeimet. Az eredményeket inkább nem írom le, hehe. Ez egy nagyon nagy lehetőség, mivel ilyen alapos vizsgálatot itthon vagy nem lehet csináltatni, vagy rengeteg macerával jár és sok időbe telik. Egy hét alatt voltak terheléses tesztek, állóképesség-tesztek (futópadon,biciklin) és pszichológiai felmérések. Végig nagyon szépen gondomat viselték, úgyhogy nagyon elégedett vagyok. Persze nem önmagammal, ott vannak bajok, van mitgyúrni..

Milyen érzés magadra profi sportolóként gondolni, és miben kell fejlődnöd, hogy még jobb lehess?
Még csak most kezdtem el magamra mint sportolóra tekinteni. Kicsit még idegen a dolog, de azt hiszem, majd belejövök. A BMX-esek között nem általános az a felfogás, hogy amit csinálunk, az egy sport. Mindenki hőbörög, ha nem úgy kezelik itthon az emberek, mint egy komoly sportot, de a legtöbb BMX-es inkább valamiféle rocksztárként gondol magára, mivel manapság inkább a “sztájl” a fontos, mint a teljesítmény. Sokat kell fejlődnöm fejben, hogy tudatosabban tudjak versenyeken indulni és gyakorolni.

Milyen terveket tűztél ki magad elé a BMX-ezésben?
Terveim a következők: BMX-ezem, ameddig csak bírok, olyan magas szinten, ahogy csak tudok, és olyan jól érzem közben magam, amennyire csak lehet. Most mondhatnám azt is, hogy ötvenszeres magyar bajnok akarok lenni, de ezt a viccet már ellőtték.

Melyek a távlati terveid? Hogyan esne jól később élni az életedet?
Nincsenek különösebb távlati terveim. Csak mint minden értelmes embernek: nagy ház, pimp verda, pénz szarásig. Na jó, nem. Szeretnék boldogan és egészségesen élni, ez a lényeg. Hogy mindezt hogyan valósítom meg, majd kiderül.

Mit gondolsz a hazai BMX-es életről?

A magyar BMX-es élet nagyon erős - ahhoz képest, milyen pici nemzet vagyunk. Egyúttal nagy problémákkal is küzdünk. Ilyen például a klikkesedés és a kommunikáció hiánya. Ha kicsit jobban odafigyelnénk egymásra, ez lenne Kelet-Európa BMX-es Mekkája. Nagyon jó lehetőségek vannak, nagyon ügyes és tehetséges bicósok, csak valamiért elég gyenge az összetartás. Idén elkezdődött valami a prowanteddel, aztán mintha kicsit megint megállt volna. Tessék szocializálódni és BMX-es egységgé szerveződni!

Mit tanácsolnál kezdőknek, hogy akadálytalan(abb) legyen a fejldésük?
Hordjatok védőket, és ne vegyétek feltétlenül le egyből a féket, mert fékkel sokkal könnyebben és biztonságosabban lehet trükköket tanulni!

Kinek tartozol köszönettel?

Szeretnék köszönetet mondani szüleimnek, hogy létrehoztak, Nyunyimnak, testvéreimnek, a Red Bull-nak, az OG Bike Shopnak (Péntek Andrisnak és Szilágyi Marcinak a fullos BMX-emért), a DC-nek (Ráth Péternek), a GPS-nek (Csepku Daninak), Shenker Benjáminnak, a Ride.hu-nak, Bécsy Bazsinak, Senad Grosicnak, nagymamámnak, hogy megvette az első bmx-emet, Králik Daninak, Benkő Zsoltinak a védőkért, és még nagyon sok mindenkinek, akiket most nem sorolok fel, ők úgyis tudják, miért! Köszi!
Interjú: Péntek András (Offline Magazin)

Kevencek/Megosztás

 

   

DOWNSIDE FOOTPLANT BACKFLIP 360 ONE HAND X-UP TOBOGGAN NO HANDER SUPERMAN WHIP WALLRIDE
BIO GALÉRIA VIDEÓK