DC ShoesCsapatGördeszkaDanny Way


Danny Way

Születési dátum: 1974. Április 4.
Születési hely: Portland, Oregon
Lakhely: Encinitas, CA és Carlsbad, CA
Deszkás évek száma: 28

Mindannyian eltûnôdtünk már a kérdésen: Ki minden idôk legnagyobb gördeszkása? Ám ez azok közé a kérdések közé tartozik, amelyeket lehetetlen megválaszolni. Ahogyan nehéz lenne a történelem legjobb festôjét vagy zeneszerzôjét megnevezni – bár valljuk be, hogy az általunk kedvelt stílus, technika, idôtállóság, életút vagy egyéb preferenciák alapján azért vannak jelöltjeink… Ami azonban a deszkázást illeti, abban legtöbben egyetértenek, hogy nem létezik „legjobb gördeszkás” cím, de ahol a kérdés felmerül, ott leggyakrabban mégis Danny Way neve hangzik el.

Hogyan jutott el idáig? Danny 6 évesen már a Del Mar deszkás parkba járt Damonnal, a bátyjával, ahol olyan srácokkal lógott együtt, mint Kevin Staab, Steve Steadham, Billy Ruff és Tony Hawk. Amíg Damonnal és a haverjaival bandázott, Danny sokat street deszkázott, de a VSL csapata (Vista Skate Locals = Damon bandája) ráerôltette a rámpázást és a félcsövezést is, hogy minden terepen megállja a helyét. „Danny talán tizenkettô lehetett, amikor rámpán gyakorolta a fakie 360 ollie-t, pedig még az air sem ment neki. Azt hiszem, néhány év alatt megtanulta teljesen kizárni a félelemérzetet.“ – meséli Damon.

10 éves korára már két cég is szponzorálta: a Hosoi és a Vision. Kicsi volt, de nyilvánvalóan nagy tehetség, aminek Kalifornia-szerte híre ment. 12 évesen felkérést kapott, hogy mint profi képviselje a vadonatúj H-Street deszkákat, és bár csatlakozott, egyelôre még nem hivatásosként. A H-Street csapatával két filmet forgatott: a "Shackle Me Not" (láncok nélkül) és a "Hocus Pocus" (hókusz-pókusz) egyaránt gördeszkás alapmûvé vált. Mire betöltötte a tizenötöt, már 20 ezer dolláros fizetést kapott az eladott deszkák után. Ekkor kötött barátságot Mike Ternasky-val, aki támogatta Danny döntését, hogy hagyja ott a H-Street-et és leszerzôdjön az újonnan alakult Blind Skateboards-hoz, amely a Steve Rocco által vezetett World Industries leányvállalata volt. Majd Mike Ternasky segítségével hamarosan megalakult egy másik leányvállalat is, a híres Plan B.

Danny csatlakozott a Plan B-hez, ahol hamarosan megszületett a „The Questionable Video“ (kérdéses video). A film, és benne Danny szereplése újraírta a gördeszkázás fogalmát. A folytatás, a „Virtual Reality“ (virtuális valóság) ugyanilyen hatást ért el. 1993-ban néhány deszkás kivált a Blind és a Plan B csapatából, hogy megalakítsák a Girl-t, majd nem sokkal késôbb Mike Ternansky egy tragikus autóbalesetben életét vesztette. Ha a Plan B feloszlása vagy barátjának és mentorának elvesztése nem lett volna elég, éppen amikor a DC feltûnt a színen, Danny egy ugrás közben súlyos balesetet szenvedett. A gyógyulás hosszadalmas volt, gyakran a doktorok is tanácstalanok voltak, de az 1996-os Tampa Profi Bajnokságra Danny felépült és megnyerte a félcsô versenyt.

1997-ben megépült a DC Super Ramp, ahol Danny felállította a legmagasabb gördeszkás ugrás világrekordját. Ugyanezen a napon bemutatott egy 12 láb magas kickflip indy-t és egy helikopterrôl ugrott be a rámpára. Két évvel késôbb, amikor végleg lezárta Plan B-s múltját és az Alien Workshopnál deszkázott, felkérést kapott az MTV-tôl, hogy ismételje meg a trükköket az általuk szervezett Sport és Zenei Fesztiválon. Danny belement, de a helikopteres ugrást sérült vállal csinálta végig és emiatt nem tudott új világrekordot felállítani, viszont a magassági versenyt így is megnyerte.

A következô éveket térd és váll mûtétekkel, regenerálódással, valamint a DC videó forgatásával töltötte. Mindenki tudta, hogy Danny szereplése ôrületesen jó lesz, de a MagaRamp jelenet, és annak 8 hónappal késôbbi Deluxe Edition folytatása egyszerûen minden várakozást felülmúlt.

2004-ben folytatódott a sikerszéria. Danny hatására a MegaRamp-et integrálták az X Games játékokba, mert csak így volt hajlandó részt venni a versenyen. Természetesen meg is nyerte az aranyat, ami nem csoda, tekintve, hogy mennyi idôt töltött el ott a DC videók forgatásakor.

Egy évvel késôbb, 2005-ben, Danny felépíttette a MegaRamp pályát a Csendes-óceán túlpartján, hogy ott a Kínai Nagy Falról ugorhasson le. Az elsô napon, a legelsô ugrásánál megbotlott a falban és gurulva tette meg a lefelé utat a világ legnagyobb rámpáján. Esés közben felszakadt a bôr a teljes alkarján és valószínûleg elszakadtak a bokaszalagjai. Másnap feldagadt bokával és sántikálva Danny újra nekifutott és a világon elsôként ugrott le a Kínai Nagy Falról egy gördeszkával. Négyszer ismételte meg az ugrást, különbözô trükköket mutatva be 60 láb magas szakadék felett.

Egy hónappal a kínai balesetet követôen, még mindig sérült bokával Danny visszatért Los Angeles-be, hogy megnyerje második Big Air aranyát az X Games játékokon. Elképesztô, hogy alig egy hónappal a sebesülése után is elég jó tudott lenni, hogy hazavigye az aranyat. 2006-ban címvédôként megismételte gyôzelmét, zsinórban háromszor nyerve meg így a Big Air Bajnokságot.

2006 áprilisában Las Vegasban, a Hard Rock Hotel és Casino felett 82 láb magasban felfüggesztett neon gitárt szemelte ki magának, hogy arról ugorjon le a rámpára. Ezzel újabb világrekordot állított fel.

Danny jelenleg a Plan B számára filmez, és hamarosan egy dokumentumfilm is készül az életérôl.

Danny deszkás életútja bizonyára a csillagokban volt megírva, egy páratlan tehetség, akinek a gördeszka magát az életet jelenti. Ha valaki még nem látta volna be, hogy Danny az egyik legjobb gördeszkás, annak elárulom, hogy igazából nem az. Danny Way a valaha élt legjobb – és pont.

Kevencek/Megosztás

 

   

Bs noseblunt slide Las Vegas Bomb Drop Heelflip X-Games 2005 50-50 Backside Disaster Flip Fakie
BIO GALÉRIA VIDEÓK